I 2019 skal Europas første undervannsrestaurant stå ferdig. Restauranten er plassert ytterst i havgavet på Båly, Lindesnes. Restauranten er designet på oppdrag fra eierne av Lindesnes Havhotell, Gaute og Stig Ubostad. Ubostad-brødrene inngikk samarbeidet med Snøhetta i 2016 forteller Snøhetta i sin pressemelding.

Videre forteller Snøhetta at undervannrestauranten har fått navnet «Under». Navnet gjenspeiler både arkitekturen, som bryter havflaten, men også prosessen, som bryter med tradisjonelle byggetekniske normer. Selve bygget består av tre nivåer: Fra inngangspartiet, der svaberget går over i havet, føres gjester inn i garderoben. Herfra føres det enda et nivå ned, til champagne-baren. Champagne-baren er et skjæringspunkt mellom land og vann. Dette fysiske skillet understrekes av et smalt akrylvindu som skjærer seg vertikalt ned gjennom restaurantnivåene. Herfra kan man også se ned på det siste nivået i restauranten, havbunnivået, der to langbord og flere sittegrupper er plassert foran det store panoramavinduet. Inne i restauranten kan de mellom 80 – 100 gjestene nyte lokal sjømat av høy kvalitet, blant annet spesialiteten trøffeltang – en lokal tangsort som smaker trøffel.

Med sine metertykke betongvegger og massive akrylvinduer skal undervannsrestauranten tåle trykk og støt fra hav, bølger, vær og vind. Snarere enn å være et akvarium, som de fleste andre undervannskonsepter, fungerer Under som en vannkikkert som hviler på havbunnen, fem meter under vann.

ERV Teknikk Lyngdal AS skal stå for utførelsen av teknisk entreprise på både rør og ventilasjon.

Foto: MIR/Snøhetta

 

  • Adresse: Båly, 4521 Spangereid
  • Ferdigstillelse: 2019
  • Utført fag: Rør, Ventilasjon
  • Type bygning: Næring, restaurant